6 Kasım 2008 Perşembe

Kurumsal Yazılım Geliştirmeye Giriş Videosu (Webcast, Screencast)

Öncelikle eski dökümanları girelim :)
Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Kulübü Mail Grubu'ndaki arkadaşlar bilirler. Oraya daha önce göndermiştim. Hikayesini de burdan öğrensinler :D
Peki nedir bu videonun hikayesi: 3. sınıf 2. dönem(2007 Mayıs) kulüpteki işlerin üzerine biraz tembelliğim tutunca İnternet Programlama dersinin ödevini son haftasonuna kadar hazırlayamadım. Ödev teslim tarihinden 3 gün önceki son derste; Ümit Hocamız (Prof. Dr. Ümit Kocabıçak) ödevi hala yapmayanlara fırça kayıyrodu :) Tabi hem asp.net hem de php ile yapılacak bir e-ticaret sitesi örneği.. Son haftasonu bitmez ödev; adam haklı..

"Adamlar sanat yapmış" diyerek başladı bizim Harun'un internet'den bulduğu(işin içerisinde Mustafa da vardı herhalde; tam hatırlamıyorum :) "The Beer House" proje örneğini biraz gösterdi... Daha önce 3-5 saat uğraştığım için de yine hayranlıkla izliyordum. Hoca "Ödeviniz böyle yapın;sadece Asp.Net yapın" dedi; kimse cesaret edemedi. Ben de yine bir sazanlık hali :) "Hocam ben yaparım !" dedim. Hoca lafı yapıştırmasın mı : "Eğer böyle yapamazsan, Sıfırı basarım !".. Bilgehan'ın ayağımı basarak durdurmaya çalımasına rağmen; sazanlığım son bulmadı; "Yaparım !" dedim.. Cuma günü saat 3'te oluyor bu olay... Pazartesi ödev teslimi
Tabi ben kendime geldiğimde iş işten geçmişti; bir haftasonunda o yapılır mı? Yapılmadı da zaten :) Ama baya bir yazdım; öyleki bir haftasonunda 40 saat çalıştım.. Pazar günü sabah 6'dan Pazartesi 6'ya kadar 24 saat bilgisayar başında deli gibi çalışmıştım. Bu 40 saatin ilk 24 saatini yalnızca projeyi incelemeye ayırmıştım.. Sonuç %70 bitmiş proje ile 80 aldım :)
Ama çok iyi tecrübe oldu bana.. Bu kadar yüksek performans ile çalışabildiğimi öğrendim.
Daha iyisi Çok Katmanlı Mimari ve Kurumsal Yazılım Geliştirme teknikleri ile ilgili adam akıllı fikir sahibi olmuştum. Farkettim ki; bu proje bir çok insan için de ciddi bir vizyon olabilir. Tek başlarına anlamaları zor olabileceğinden kilit noktalarından oluşan 3-4 saatlik bir anlatım planı çıkarttım. Defalarca farklı arkadaşlarıma anlattım-dinleyenler el kaldırsın :) Hatta üniversite'de konu ile ilgili 4 saati bulan bir seminer bile verdim.(Seminer sonuna kadar kalabilen az sayıda arkadaş olmuştu :)
O dönemde yaz yaptığımız Netron stajında da bize çok yardımı dokunan Mutlu Kaya da bize(mustafa ekicim ve bizim ekip) işin teoriğini baya anlatınca oldukça fikir sahibi olmuş; bu bilgilerimizi de anlatılarımızda kullandım.
Geldik 4. sınıf 1. dönem sonuna; Ümit Hocamız, yeni dönem İnternet Teknolojileri dersinde "The Beer House"u anlatmaya kalktı. Benden de döküman istedi. Ben de aşağıdaki videoyu hazırladım. Tabi hazırlayana kadar baya fırça yedim :) Daha önce arkadaşlara The Beer House'u direk kodlardan girerek anlattığımda; hiç bişey anlamamışlardı. Üniversite'deki seminerde yeni bir teknik deneyip; önce 45 dak kadar teorik anlattım. Daha iyi sonuçlar elde etsek de sonlarda kopmalar oldu yine.. Elbetteki insanlar zorlanacak. İlk seferinde 24 saat harcadığım bir projeyi 4 saatte anlamaları beklenemezdi.
Ben de Kurumsal Yazılım Geliştirme'ye ve The Beer House'a başlayacaklara bu video'yu hazırladım. Önce teorik; sonra adım adım yaz-ihtiyaç belirle-yeniden yapılandır(refactoring) tekniği ile adım adım anlatmaya çalıştım..

Peki video içeriğinde neler var?

  • Kurumsal Yazılım Geliştirme nedir? Neden vardır?
  • Çok Katmanlı Mimari nedir? Neden vardır?
  • Adım adım basit bir "Telefon Rehberi" uygulamasının yazılması; refactor edilerek geliştirilmesi:
  1. SQLDatasource
  2. Sayfa arkasına direk kod yazalım.
  3. Modülerlik saðlayabilmek ve kod yeniden kullanılabilirliği sağlamak için kodları sınıfa taşıyalım. Datatable olarak dönüş yaptıralım.
  4. WebConfig'e connectionString'i de aktaralım
  5. Oracle'a geçmek isteyelim peki... Kodu tekrar yazalım.
  6. Interface(ya da Abstract) RehberVeriSaglayicisi (SQL ve Oracle)
  7. DLL yapımı
  8. Web.config Configuration
  9. Gelin Typed olarak kullanalım. Entityler :)
  10. Gelin Cachelemeye kalkışalım
Böyle devam ediyor. Aslında bu video (N)Hibernate gibi, Entity Framework gibi Object Relational Mapping araçlarına ve Aspect Oriented Programming gibi tekniklere bir tür hazırlık sağlıyor; neden ihtiyaç duyulacağı hakkında fikir veriyor.

Bir sonraki video "The Beer House".. İlk vaktimde :)

Kurumsal Yazilim Gelistirme ve Çok Katmanli Mimari Videosu.part1 ( İndir )
Kurumsal Yazilim Gelistirme ve Çok Katmanli Mimari Videosu.part2 ( İndir )

EDIT: Linkler düzeltilmiştir.

İzleyenler; yorumlarınızı bekliyorum...
Herkese iyi çalışmalar :)

3 yorum:

  1. Arkadaş, benim site hylegoz.net değil, hylegoz.spaces.live.com :) hylegoz.net uçalı baya oluyor, domain parking sitesi almış :))

    YanıtlaSil
  2. bende içerik ile ilgili yorum yapayım :)

    gerçekten çok önemli bir kaynak. birçok konuda vizyon kazandırıyor. bende vakti zamanında stajyerlerime incelemeleri için vermiş ve iyi bir başlanmgıç yapmalarıma yardımcı olmuştum. bu tarz nice içeriklere Tahir

    bu arada link uçmamış ben indirdim

    YanıtlaSil