14 Kasım 2008 Cuma

Hayallerimiz; Bilinç Altı, Farkındalık, Zihin Oyunları

Bu sabah; iş yerine beraber geldiğimiz Mali İşlerdeki bir abla'ya "iş kurma" ile ilgili hayallerimi anlattım. Hayranlıkla dinledi beni.. Aslında istediği, beklediği bişey değildi.. Çok fazla sormadı da.. Ben küçük bir fikir belirttim; "Şunu nasıl yaptınız?" dedirterek ilgili olup olmadığını anlamaya çalıştım. Çünkü bazen gerçekten çok geveze oluyorum :) 



Düşündüm bir an: onun bu konu ile ilgisi neydi? Ne için yapıyordum bunu? Olur da işten ayrılırsam; onunla görüşme ihtimalim bile yoktu; ki bir geçmişim de yoktu. İçimdeki "konuşma  güdüsü"nü sorguladım; yok :) Gevezelik hissi değildi bu.. (Bir önceki akşam alt sınıftaki kardeşimlerimden birisiyle telefonda 45 dak konuşmuştum; gevezelik ihtiyacım yoktu :) Düşündüm ve farkına vardım:
Hayal kurduğum şeylerden ben bile korkmaya başlamıştım. "Yapamazsınız" diyenlerin sayısı o kadar artmıştı ki; ben bile inancımı yitirmeye başlamıştım. Hele de son 10 gündür üzerinde adama akıllı çalışma yapamayınca iyice heyacanımı da kaybetmiştim..
Peki ne yapıyordum ? Heyecanımı yeniden kazanmak için: zihnim bana bile farkettirmeden yeni bir oyun oynuyordu bana.. Beni destekleyecek insanlarla konuşturuyordu beni.. İki nedeni vardı bunun da:
  1. Yaptığım işin doğru olduğunu hatırlatacak; kelimeler duymak..
  2. Olur da içimdeki "korku ve riskten kaçma birimi" harekete geçer de; kendime verdiğim sözlerden vazgeçmeyi düşünürse, sadece kendime olan güvenimi değil aynı zamanda başkalarının da bana olan güvenini kaybetme riskine sokarak: kaçmamı engelliyor..
Zihnimi seviyorum. Aslında onun bana bu şekilde oyunlar oynaması çok hoşuma gidiyor. Çünkü insan gerçeklerde kaybolduğunda; farkında olmadıkları bir güç tarafından hayallerinin yeniden hatırlanmasına yardımcı oluyorlar.
Küçük bir zihin egzersizi yapalım: "Aklımız böyle oyun oyanamayı nereden biliyor? Bilinç altı denen şey nerden besleniyor?" İşin teoriğini bilmesem de, şunları söyleyebiliyorum: Hayallerimiz bilinç altımızı şekillendiriyor;sonra da bilincimiz hedefini şaşırdığı zamanlarda; zihinimiz çeşitli oyunlar oynayarak bizi farkında bile olmadan mutlu ediyor :) 
Çünkü hayaller; mutlu günlerin zihinimizde canlandırılmasıdır...
"İyi güzel de doğru teknikleri nereden biliyor?": Kendi adıma okuduğum, ama içeriğini hatırlayamadığım hatta ismini bile anımsayamadığım kitaplardan; izlediğim filmlerden..
Bunu  nasıl kullanırım diyorsanız; çeşitli kişisel tekniklerimi anlatacağım:
  • Olumlu düşünün; gülümseyin, kahkaha atın.. Çünkü olumsuz düşünceler, gülümsemeyi kaybetmek beyinimize daha oksijen gönderiyor. Daha az oksijen alan beyin, daha az düşünüyor, daha az düşünen beyin: size "Mutluluk Oyunları"  oynamaktan çok; "Mutsuzluk Oyunları"oynar.
  • Bol bol okuyun; zor problemlerle uğraşın, insanları anlamaya çalışın(daha büyük bir problem bilmiyorum :) Düşünün, hayal kurun(kişisel geleceğinizi düşünün, eşinizle beraber geçirdiğiniz 10 yıl sonraki gününüzü düşünün, ışınlama olsaydı nasıl yaşardınız bir gününüzü hayal edin.) Sıradışı hayaller kurmanıza gerek yok. Hayal kurarken inovasyon yapın :) Var ola fikirlerden yola çıkın.. Zihninizin genişlediğini hissedeceksiniz.
  • İyi filmleri izleyin; çizgi sinemaları izleyin.. Gözlemleyin; insanları, hayvanları, doğa olaylarını, makineleri gözlemleyin. Sebep-Sonuç ilişkisi çıkarmaya çalışın.
Yukarda anlattıklarım zihinizi genişletmek için kullanacağınız şeylerdir. Peki zihiniz genişlediğinde; etrafınızdaki her ayrıntıyı yakalayabildiğinizde ne olacak? Basit: Zihninizi boşaltmanın yöntemlerini deneyeceksiniz.. Kendi iç sesinizi dinleyebilemek için; bilinç altınıza boş bir yer vermeniz lazım :) Üstelik sürekli tüm ayrıntıları görmek, insanı çok fazla yorar, fazlası da zararlı yani ;) 
  • Müzik dinleyin, bir kahvenin tadını çıkartın; bir sahilde sessiz bir şekilde suyun kıyıya vuruşunu izleyin dinleyin; bir kedinin sevimliliğinin içinize verdiği sıcaklığı hissedin... Bir yaprağının salınışını izleyin(Son bahardayız; zaten malzeme yeterince var ;)
Sonuçta; genişletilmiş bir zihniniz olacak. Ancak sadece ihtiyaç duyduğunuzda tüm zihninizi kullancaksınız; onun dışında size oyunlar oynayıp; sizi mutlu edecek, başarmanızı sağlayan küçük ipuçlarını verecek bir zihne sahip olacaksınız..

Güzel olmaz mı?  

2 yorum:


  1. Hurrah, that's what I was searching for, what a data! existing here at this webpage, thanks admin of this web page. fb login facebook

    YanıtlaSil
  2. Pay it by the end from the year or start of the new year. canadian mortgage calculator Just plug in your information, as well as a plain-English analysis is going to be sent to your e-mail within moments. canadian mortgage calculator

    YanıtlaSil